Monday, June 27, 2011

coding programmerrrr!!!!

DAMNNN !! editing my blogy reminds me about my csc project last sems.and it drives me to misss all the memories when i was in sems 1. it was all about vb6.
creating the coding!! varioussssssss kind of codes!! creating them by your own and build up one system with your own codes without any debug,error when the system is running.i was pairing with adnin.we covered all the project's materials and ideas at night before the deadline.it was not at night actually,its early in the morning., we had cracked our whole time before by going to Dungun's town ,having some fun karok =.= and emmmm.....
celebrated a bit on my blast dayyy.it was my birthday.thanks to adnin,faizah,abg hadi,fadzli for the cakes and the rest for the celebration.miss you guyss :'( !!!
owkaaay,don want to write about them or this entrys not gonna find it's end

ni kek adnin ngn faizah sponsor,ice cream cake :),,huuhuuuu ,terharu,walo buzy 24jam pon dyeorang still ade mase untuk semua ni smpai mlm tu snggup kitorang skip class agama pg bndar,huhu
and satu lagi kek coklat dari abg hadi xde gmbarnye ngn akuu,sbb bukan amek camera hp aku.huhu,thankssssssssssssss!!!!!!!!!!!
back to my project,we didnt sleep at all planning the ideas,making the codes and testing the system for a thousand times to avoid any error when its running.we chose online clinic management system as our project.ftw mannn!! it was hard to give out an idea about the medicines' names,the specialists,name of diseases, medicines' prices !! errrgg!! we needed to figure them out by our own since we didnt have a broadband on our sides.,we needed to set up the codes that can work as calculator,automatic machine.let's say if the costumer click the lists given such the specialist,if they want to seek a doctor and the quantity of medicine and so on,the codes will derive automatically and count the total prices for all the choices made on.fuhhH!! its wass not easyyyy mann!!!.our sir didnt want the simple system one,he did ask us to make the complex one or otherwise,our project's and presentation's marks will be deducted.adnin and i didnt have much time to create the complex one with the cool and nice background,and colourful skin since we have only 3 hours to finish it before we would face mr hazim and class for the presentation.we finished it all by the dawn.and people.can i have my writing in malay pleasssseeeee ^^,
heeeeheeeeee,,,
and then and thenn kannn...huhu,kitorang running project tu.andd crappppp!!!!!!
ttb my lappy bg bunyi satu bunyi yg burukk,alah bunyi macam kalo lappy korang stuck ttbe.pada masa yg same,muncul satu pop up ckp ERROR!!!!! time tu btol2 ak rase mcm lappy ak brkata sesuatu yg buat aku hangin.padan muka kauuu. pndai sgt buat project lastt last nyawa.. ak mang grrrrrrrr arr..geram dowh,pastu,adnin check balek coding yg mane selected color merah,bhgian tulahh yg poblem tu,then she tried to fix them.fuhh,pukul 8 tepat2 system kitorang akhirnya alhamdulillahhhh bole running tnpa bunyi plek2 lg ,kitorang da test click semua yg bole click,and pastikan jumlah harga yg dipapar tu mmg logik mgikut stiap kenaikan kuantiti.takot jgk dy gile."beli satu rm1,beli dua 50senn,beli lima freee je lahh'' haaaa,mampoiss bankrupt la clicnic kitorang,ngn doctor2 skali lingkup!!
bayangkan,pk8 kitorang suppose dah kt class,tp baru nk g amex towel mandi and siap2.tyme tu ari isnin,so wajib la pakai bju kurung,ya ampunnn,baju kurung pon xber iron lagi.aku iron baju aku ngn adnin2 skali gitu2 je,xkesah dah kedut2 yg xhilang tu yg penting,ade rupa baju kurung!! nak tauuu takk dugaan ape plakk yg menimpa.sedeh rasa ingat balekkk kisah tuu.tb2 adnin jerit,dy gtau kaki dy pedih ttb,bilo kitorang checked it out,ade darah mgalirr lajuuuu jeee kt kaki dye,ak pun panic ar,nape la time2 tragis camni gak tragedi tu nk jd,ak amek hansaplast ngn tisu2 ubat2 skali dlm locker dy.yg teroknyerr,darah tu xnk brenti mgalir,xtau la knape dgn kaki dy tb2,tp ak agk la kan.mase klam kabut pg bilik air td,ad terkena or tersepak sumthg yg dy xpasan,tp mmg btol2 dugaan dan errr....pngajaran la jgk yee.hehe,tp xpenah serikk pon,lps tu,ane2 projek dtg ttp prangai last minute jgk diapplykan kt projek tu,kesian kt markah carry marks kitorang,ish ish ish.hahahaa.lps settle semua tu,siap burn projek dlm cd bagai,kitorang tros rush g class tp xleh lari la,kaki adnin saket,dlm2 rush tuu,mmg syaitonn syaitonn sgale bapak ibu syaitonn rasok la pikiran kitorang,pikir pikir idea ape nk kasi sir nnti dtg lewat,da pk9 dah wehh.bangang ke tak bngang uhh.tgah odw tuu,,ak msg2 ar sorang ag gang ak ,faezah,kasi minta update itu apa yg going on dlm class.camne mood sir.bleh plak,ak wat2 innocent blur2 gitu tnya beliau,agak2,kitorang ni terlalu lewat ke?! kalo bayang2 ak id0p la kan,mmg dah lame aku suruh byang2 aku tu bunuh diri sndiri tym tuhh.smpai je kat class,pe lagi,mulalaaa,adegan yg biase2 blaku kalo 2 orang sahabat dtg lewat class,...........eh ko ar masok dulu,alaaa,ko ar plak,smlam ak dulu yg masok,so arini ko plakk,ala ko la plakk..xnak xnak xank arr,ok set eaa,kite masok same2.dua2 pon hangguk tnda stuju.one twooo threee.......alaaaa,xnakkkkk!!! takotttt!! wuwuwuuuu,ak jerit secara membisik,tb2,ade idea jahat dtg,eh jom ah ponteng! hehe,weyy.msalahnye presentation cmne,carry marks doe!!! alaa,lantak ahh....repeat ponn repeat arrr..ak pon text faezah kitorang nk blahh.dy kol kitorang gtauu jangannnnn...............!!! dy ckp sir azim skarang tgh bengang,xpuas hati dng work masing2,kalo kitorang xdtg,lagi trokk kena,aduihhhh!! mmg dugaan betoll laaa.last2,kiotrang suruh si faezah keluar class buat2 nk g toilet la konon,then xbeberapa saat,pintu terbukak dr dalam,kitorang ngn faezah pon ber'action bagai stahon tak jumpe,dy suruh kitorang masokk je,sbb dy ckp td ramai gile yg datang lmbat,smentara dy buat2 g toilet,kitorang b'sstuju na msok sama2,before tu ad plan skit2 nk standby jwpn kalo sir tnye pape atau marah ke atau kene halau balek ke..errrr...serammm weyyy!! sir kitorang mang sporting gile tp kalo bab2 serious cmni,mmg xde la bab2 sporting tu,dgn lafaz bismillahh kitorang bukak pintu n masokk,pehhhh,,seme yg ade dlm cls tu pndang ,bdk yg tgh present kt dpn pon trut pndang ktorang,*dyeorang ptot berterima kasih kt kitorang sbb scara xsngaja bg dyeorang rehat jp sementara scene aku ngn adnin plak brlangsung* sir duduk kat kerusi blakang dgn muka beliau yg ak xnak citerr,takot ubah mood citer ni,hehee,bliau bersuaraa..huhhh!!! ni nape pulak dtg lmbat ni. tau tak pukul brape skarang??! adnin pon gtau,sorrry sir,tuu jeeee,ak harapkan dy giteu kisah sbenar pasal kaki dye.mane tau,accuse ditrime ke,tp takk pon.dy just ckp sorry sir!!! walo sir merepek just a 'sorry' dy bagi.ish ish ishh..pastu sir arahkan ktorang dukkkk depannnn skali.kitorang pun terkedek2 ke depan *berjalan seperti banduan yg dijatuhkan hukuman* kitorang cube insert cd yg burn td,omaigoooddddd!!!!!!!!!!!!! dugaan ape plakk yg mlanda semua system projek tu xleh runnign,xleh bukak pon,tyme tu btol2 rse nk nanges,gelabah smcam dah kitorang,dah la presenters kt dpn pon muka da kecewa kene tempias ngn sir,faezah dtg nk tolong kitorang,sbenarnye ak mcm da agk dah bende no akn blaku,sbb vb6 yg dpl lappy ak tu di install bkn pakai abg technician pon,yg aku punye yg copy je,yg portable punyee.so dlm lappy ak bleh running ble cube run dkt pc dlm class.mmg takkk ah dye nk papar,yg dy papar cumee pop up ckp ,sytem cannot run!!!! mmg rase sakett je ulu hati ni.xtau nk wat mcm mane,kalo sir tros pggl kitorang present lps ni mmg habess ar.nk mntak kluar balek amex lappy kt bilik rasenye cam takkk ah dgn sir yg tgh xderk mood tu,last2,slow by slow,dngn penuh ksabaran,adnin mencopyyy semuanya balek pelan2.naseb baek ade sisa2 yg bleh dicopy,ak rase mcm sir sgaje je nk tolong kitorang,name kitorang dpggl nk last2 dah,mase tgh copy2 tu,ade 1 group tu kene ngn sir azim sbb ciri2 wajib xde kat system dy,iaitu print button,whereas bile click button tu secare auto semua bill dan senarai barang akn terprint out sndiri.aku ngn adnin ape lagi,kecoh arr jap sbb kitorang mmg xde button tu,mmg komfem ar xde,dahla,system bapakkk simple gilee,pastuu,tros next giliran kitorang plak,aku jaga bhgian slide system tu,adnin explain,hehheee,lps siapp!! kitorang kene repeat balekk present sbb sir ckp kejap gile,alaa..mane xkejapnye,dah mmg system kitorang simple,click sane click sini the end arrr...xde la mcm org laen click sane click sini,then masok plak sane masok sini,kluar sane kluar sini,xde xde xde!!!!! yg kitorang as simple as it seems!!thennn lps siapp tuu...........kitorang ready menadah telinga mndengar kritikan kutukan komen2 bliauuuuuuuuuuu..........MANE PRINT BUTTON??! errrr...........xde sir.....KENAPE SIMPLA SANGAT??!! errrrrrr sir......atleast kitorang xde debug sir ,seme running ok je,xde error pape.heheheee.
pastuuuuuuuuuu DONEEE!!!! ,alhamdulillahh.aku ngn adnin xkesahh la brape marks sir nk bg sbbb yg penting kitoranggg puassss.sangat berpuassss hatii sbb dgn tempoh xsmpai 5jam ktorang dpt siapkan satu system tanpa error debug seme,yang spatotnye kami siapkan 1bulan..huhuhuuu,tp kannn,walo hati gumbira senangg jepp biarpun kene kritik ,heheee...ade gak rase sedeh,mnyesal sbb kitorang satu classs kene ceramah ngn sir azim lps semua slesaiii present,sir ckp sir sgt2 kecewa sbb,hari ni hari present spatot dtg awal,dah la dtg lewat,project masing2 buat sir kecewa,slama 1bulan sir bagi tempohh,tu jee hasil dye,penuh dgn error,debugg,tiada tulahhh,xde nilahh.mane sir xkecewa...kitorang semua diammmmm je tnda mnyesal la..sir cume puji satu group je group amali dngn psangan nye sape ntah xhengat!! hebattt wooooo dyeorang punye pograme,mmg bole jd programmer dah tuhh.kreaif inovatif,lawa,hebattt wehh, cam e-bay punye system pon ade,huhu,bangga2!!!! lps abes class,kitorang ramai2 pakay mnx maaf ngn sir.sorrrry sir buat sir kecik ati,lpas ni xnk dah dtg lewat sbb sir ckp sir akn kunci pintu dan xbagi masok,attendance zero!! huhu,lepas habess class,aku adnin ngn faezah rancang nk raikan presentation yg 'berjaya' ni dngn brekkkkkkpasttt kat hotelll.yahhooooooooooooo......macam la aku ade duit byak byak =.=
tp xpe la ^^ skali sbulan jeee nk jgk mkn mewah..hehee..so balek kat coding tadi,kaloo nk tau,coding yg kitorang kene bina tu lebeh kurang ar mcm html code for template untuk blog ni,yg coding mcm kluar pop up bile click kanan kt blogkan biasenye blogger kasi disable function tu,tak nak bg pluang kat copycat la tuuu konon.coding untuk tuu ak ade blajar gak.tp xhengat!! tuntasnye ak nk ckp,senannnggg je keje kite kan para2 blogger,cari code then paste,,, mcm mane plak ngn si creator codes tu??! huhu,tp kalo bg yg mahir,semua bnde bole je dibuat pakai code,nk bina sytem ape punn.,sbb computer ni dn swaktu dgn nye hnye bole bca coding je then kalo coding tu btol,dy akn berttindak la spt coding tu arahkannn.sape2 yg nk jd programmer games ke..programmer mcm mark zuckerberg kee.bole je,.yg penting khatamkan simple2 coding ni dulu.hhuhuhuu,senang nye kan kalo final exam csc aritu aku bole copy paste copy paste je coding2 ni mcm ak copy paste coding untuk template ni.ahhahhaa,mmg sir akn kagum ngn aku,ntah2,sir suruh ak quit study g jd programmer.hahahaha,tp mostahell la weyy,mase awl2 sems sulu,sir da ckp subjek ni toughhh,4credithours tuuuuuuuuuu........mmg xpenah lagi sejarah ade yg dapat A,kalo ade tu mmg dy terer gilee arr.so tat's why la subjek ni kitorang xharapkan A pun,malah B pun takkk!! yg pentingg LULUSS, iaitu dpt C .hehehee,dan alhamdulillah la,mungkin sir azim dh mnyampah kot nk jumpe kitorang lg nex sem so sir bg lulussssss untuk kitorang seme,hehhee,xlaaa,gurauu je,sir nk tolongg kitorang la tuu.ak mmg x expect akn lulus sbb mase kt dewan exm aritu,mase diberi 3jam,ak buat xsmpai stengah jamm jawab paper ni,bkn jawab,tp aku merapu merepekkkk la kat paper tuu,then aku ngn adnin,diikuti teha then ayeb manusiaaa paling awal kluar hall,ak ngn adnin mmg da biase pon,da plan da pon,aku tgik dye ,dye tgok aku,then dua2 angkat tgan tanda nak paper dipungut oleh pnjaga exam tuu.huhu,,,sory sory soryyy,aku buattt cerpen kali nie.hhehehehe,kalo sudi bace la,xsudi pon xpee....^^

5 comments:

  1. tin , pnjg ot ..
    aq ta mmpu nk bce sume .. :P

    ReplyDelete
  2. fatin, aku xpenah makan ice-cream cake....blanje aku 1!!!!!:D

    ReplyDelete
  3. tin,sumpah rndw qw

    6tw snw jmpw kwn baru jgn lpw aq au

    qw lupw aq siap aq mrajuq

    ReplyDelete
  4. na bacela ugok
    muizzz,nnti ak g uitm,ak blnja :)
    ann,same la wey,ko g jd nurse sane pon jgn lupak gue jgk

    ReplyDelete
  5. tolryt tolryt tyunx

    ReplyDelete

kalau keyboard berfungsi,komenla yer :) ,kalo rosak pm sy,sy bagi duit beli yang baru ,lps tu jgn lupa komen kat sini yerrr,alolololorrr mcm budak2 je,manje aww~ :D